Metodické listy

říjen 2023

Logo ČSOS

Vítejte u měsíčníku Českého svazu orientačních sportů, který by měl přinést trenérům a organizátorům metodickou podporu, informovat o novinkách a motivovat je ke sdílení zkušeností, rad a tipů pro trénink i pořádání.

Metodické listy 10/2023

Hlavní novinky

O-víkend 2023

Letos se přesouvá O-víkend do Brna, pořadatelsky ho zajistí ZBM. Vše proběhne v termínu 24. - 26. listopadu 2023. Součástí bude Metodický seminář rozhodčích a trenérů, 1. Brněnská zimní liga Ples O-Gala.

OCAD workshop

Jednodenní seminář OCAD proběhne 10. prosince 2023 na Strahově a je určen pro všechny trenéry, rozhodčí, stavitele tratí a další zájemce z řad orientačních běžců. Absolvování jednoho z kurzů je povinností k udělení licence T2. Více v ORISu.

Metodické středy

27. září byla odvysílána první Metodická středa sezóny o Livelox (omlouváme se za drobné technické nedostatky se zvukem), další bude na programu 8. listopadu s tématem: Silová příprava pro orientační běžce (Jakub Šrom).

Webináře Komise rozvoje IOF

I letos budou probíhat vzdělávací webináře se zajímavými hosty a tématy, přihlásit se můžete na webu IOF.

2. 11. 2023 - World Orienteering Week (WOW) 2024 - Walther Rahbek

6. 12. 2023 -  Mental preparations in orienteering - Megan Carter-Davies

6. 3. 2024 - Difference in mapping of forest and city terrain - Flavio Poltera

Díky, trenére 2023

V letošním ročníku přišlo trenérům 1007 poděkování. Do TOP12 byla odbornou porotou vybrána i Eva Voborníková z SK Chotěboř, která mimo jiné svými tréninky pravidelně přispívá i do metodických listů. Pořadatelé s ní natočili soutěžní medailonek, který můžete zhlédnout na YouTube Díky trenére. Svůj medailonek má i Vojta Blažek z klubu Orientační sporty Písek. Děkujeme jim i všem ostatním trenérům!

Kurzy pro učitele a pedagogické pracovníky

Rada pro rozvoj orientačních sportů pořádá akreditované vzdělávací kurzy pro učitele a další pedagogické pracovníky.

17. 10. v Praze - Jak přežít v přírodě i v civilizaci? Zážitkové programy pro 1. stupeň ZŠ

20. 10. v Liberci - Orientační sporty ve školním a zájmovém vzdělávání

10. 11. v Olomouci - Orientační sporty ve školním a zájmovém vzdělávání

28. 11. v Praze - Jak přežít v přírodě i v civilizaci? Zážitkové programy pro 2. stupeň ZŠ

Přihlašování probíhá vyplněním formuláře. Budeme rádi za rozšíření této informace možným zájemcům.

Nadace OB

Nadace orientačního běhu vypsala další ročník výběrových řízení pro grantový program Sportovních center dětí 2024 v OB a pro grantový program Sportovních center mládeže 2024 v OB. Více na webu Nadace OB.

Pronájem louky

Na základě podnětu od ČSOS vydal Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) oficiální tiskovou zprávu s tím, že na krátkodobé využití louky (shromaždiště závodů nebo parkování) ze strany zemědělců k bohulibé aktivitě typu dětské tábory nebo sportovní akce nemá žádný negativní dopad na zemědělské dotace, které na danou louku daný zemědělec pobírá.

Teorie

Zajímavé odkazy

Hlavní trenér jednoho z nejlepších klubů orientačního běhu na světě, SK Halden, píše na svém blogu o aspektech tréninku OB, o světových závodech a před sprintovým ME přidal také zajímavou sérii Route to EOC 2023 v aplikaci Web Route.

Raul Ferra
 

Český běh ve spolupráci s Centrem zdraví, pohybu a aktivního životního stylu Vital Praha pořádá 11. 11. 2023 na FTVS UK druhý ročník konference, která je určena jak pro samotné kondiční běžce, tak i jejich trenéry a odborníky, kteří se kondičním běžcům věnují.

Konference Kondiční běh
 

Rádi uvítáme materiály, postřehy a zkušenosti od trenérů i pořadatelů na e-mailu metodika@orientacnisporty.cz.

 

Metodické listy ČSOS

Oficiální metodická podpora pro trenéry a organizátory, novinky i tipy. Vychází měsíčně. Další číslo vyjde 20. listopadu.

 

Český svaz orientačních sportů

Zátopkova 100/2

169 00 Praha 6 – Břevnov

Česko

Facebook ČSOS
YouTube kanál ČSOS
Metodický portál ČSOS
E-mailová adresa
E-shop ČSOS

Chcete změnit podmínky, za kterých jste obdrželi tento e-mail? Můžete buď změnit své preference (tedy vybrat ty newslettery ČSOS, které chcete i nadále odebírat), anebo se úplně odhlásit z odběru všech newsletterů ČSOS.

Tento newsletter Vám byl zaslán na základě Vámi uděleného souhlasu se zpracováním Vašich osobních údajů k tomuto účelu.